Marc Wilmots: de mol van de Rode Duivels

mw

Ik wou gisteren het televisiescherm torpederen met mijn iPhone toen Marc Wilmots in beeld kwam. De frustratie raasde door ieder vezel van mijn lichaam. Gelukkig onderdrukte ik mijn instinct. Mijn gsm en televisietoestel zijn nog intact en de bloeddruk is ondertussen enkele treden gedaald.

Vandaag bekijk ik de zaak nuchter. De Zweden en de Ieren zijn grijze meelopers op het hoogste podium. Zelfs een nieuwe, uitgekiemde mollenstreek -zoekt Woestijnvis kandidaten voor het nieuwe seizoen?- van Marc W. zal daar niets aan veranderen. Schrijf maar op: België gaat naar de volgende ronde.

Als eeuwige positivo herleid ik de nederlaag tegen de Italianen tot iets positief.  Bij een late gelijkmaker zou de non-match bedekt worden met een chauvinistisch laagje en zou iedere analyse een airbag inbouwen. Nu gaat het mes er stevig in. Ook de internationale pers fileerde onze Duivels en somde de nationale frustraties uit het tijdperk Wilmots op. Iedereen kent ze ondertussen: traag voetbal, ongeïnspireerde combinaties en vooral: geen duidelijk plan. Daarbovenop gaven de vedetten gisteren niet thuis.

De mol van het Belgische elftal

De bondscoach had de voorbije dagen het aura van een student die zijn cursus al weken volledig kent. En toen kwam hij op het examen en bleek hij het verkeerde vak te hebben gestudeerd. ‘Topspelers misbruiken’ in plaats van ‘tactiek voor gevorderden’. Het zoveelste bisnummer van een nationale treurmars was het gevolg.

Onder zijn bewind kwamen we drie goede ploegen tegen: Wales, Argentinië en Italië. Telkens kreeg onze bondscoach voetballes. Wilmots staat zelfs niet op de finishfoto met Conté.  De Italiaanse bondscoach zette zijn pionnen perfect neer en maakte Wilmots belachelijk voor heel Europa. Tot overmaat van ramp gooide hij zijn drie reddingsboeien knullig overboord. Dat is geen verrassing, de aandachtige kijkers merkten in het verleden al enkele duidelijke hints op van de mol bij de Rode Duivels. Alleen werden die ondergesneeuwd door een lyrisch publiek en overwinningen tegen kreupele tegenstanders.

Angsthaas Wilmots

Pas op, een coach heeft geen makkelijke job. Ze zijn de voetveeg van de voetbalwereld. Bij een overwinning is het dankzij de spelers, bij een nederlaag door de coach. Ze  kunnen een team boven zich uit laten stijgen, maar zijn volledig afhankelijk van hun spelers. Voetballer x moet de lijn op het trainingsbord ook lopen tijdens de wedstrijd en met precisie een ’45’ versturen. Bovendien speelt toeval een rol. Een plaatsbal die centimeters naast hobbelt, een scheids die het leer bij een zuivere tackle op de stip legt of de kapitein die zijn kruisbanden afscheurt: soms kijk je als coach machteloos toe.

Trainers verdienen meer krediet. Maar Marc Wilmots staat al even in het rood. Sinds het tactisch misbaksel tegen Argentinië heeft hij geen progressie geboekt. Zijn angstige opstelling tegen Italië was een aanfluiting voor deze gouden generatie. Dembélé, Naingolan en De Bruyne hadden die Italianen tureluurs getikt. Maar hij koos bibberend voor een vertimmerde ploeg. Het resultaat? Witsel en Fellaini waren een lateraal clubje in de as van het middenveld, een ongelukkige Lukaku tornde op tegen een overmacht en de verbande De Bruyne slofte onverschillig over de flank. En Marc Wilmots? Die vond dat 1-1 wel  terecht had geweest. Het zou mij niet verbazen als deze zelfverklaarde topcoach voor het slapengaan even egosurft.

Hopelijk leest hij dit dan. Mijn boodschap is eenvoudig: wees geen angsthaas en durf voetballen. Ga voor Dembele, Naingolan en De Bruyne op het middenveld. Verkies kwaliteit boven vriendjespolitiek en laat al dat talent eindelijk floreren. Zo niet wacht de toorn van 11 miljoen Belgen.

Advertenties

2 gedachtes over “Marc Wilmots: de mol van de Rode Duivels

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s