Column: de schoonheid van het voetbal speelt zich achter de camera af

 

racing mechelen

Het sprookje van AA Gent in de Champions League kreeg een happy-end. Het laatste puzzelstukje werd gelegd tegen Zenit Sint-Peterburg. De Russische club pronkt met Gazprom op de borst, naast één van van de hoofdsponsors van het kampioenenbal een bezoedeld gasbedrijf (zie hier en hier). Voor de UEFA is dat geen probleem zolang de geldstroom niet opdroogt. De UEFA reageerde verbolgen op de fratsen van FIFA-bobo Sepp Blater, maar UEFA-voorzitter Michel Platini is ondertussen zelf 90 dagen geschorst voor een ‘verdachte betaling’.

Jeugdsentiment

De succesvolle campagne levert de Bufalo’s 25 miljoen euro op. Het sportieve succes is een mooi extraatje. Op de tribune krabbelden topscouts in hun notitieboekjes. Terwijl de spelers na de match dansten met hun supporters dachten sommige ongetwijfeld al een nieuw lucratief contract. Lauren Depoitre mocht als eerste aanschuiven aan de onderhandelingstafel, maar de publiekslieveling bedankte vriendelijk voor een lichte loonsverhoging. Gent biedt immers geen lonen boven één miljoen euro aan. Zeg nu zelf, wie wil er voetballen voor zo’n bedrag?

Met wat geluk weet Gent de verzameling talent nog bij elkaar te houden voor een onderonsje met Anderlecht en Club Brugge in de play-offs. Eerst moeten de supporters zich 30 speeldagen in stilte bezighouden. Sinds de invoering van de play-offs is de reguliere competitie een schraal voorgerechtje. Geen enkele ploeg die daarover klaagt want het geeft de televisierechten een boost. De overheerser na 40 speeldagen mag pronken met de titel van ‘beste ploeg van’t land.’ Al spelen de teams vooral voor de 15 miljoen euro die aan de eerste plaats verbonden is.

Racing Mechelen

Deze hallucinante bedragen houden een hiërarchie in stand. De titel is slechts weggelegd voor de happy few, de kloof tussen arm en rijk wordt steeds groter. Dit in tegenstelling tot het American Football, dat dankzij het draft-systeem, een eerlijke verdeling van de TV-rechten en een salarisplafond heel onvoorspelbaar is. In het moderne voetbal is zo’n constructie ondenkbaar.  Lierse SK was in 1997 de laatste ‘kleine ploeg’ die de giganten een hak kon zetten. Real Madrid en Barcelona verdelen in Spanje al jaren de titels onder elkaar. De ‘cashico’ tussen beide teams wordt door heel de wereld bekeken. Niemand maalt erom dat de twee grootmachten vuurrode cijfers laten optekenen. 

Door de tweedeklassers zakgeld toe te werpen, joegen de eersteklassers er onlangs een competitiehervorming door. Volgend jaar geen eerste en tweede klasse meer, maar reeks 1a met 16 ploegen en reeks 1b met 8 ploegen. Die scheve 16-8 verhouding dient de belangen van de eersteklassers. Ze regelden terloops dat er maar één ploeg zakt. Om dat mogelijk te maken knutselde de bobo’s een lachwekkende competitieformule in elkaar. Zo spelen de ploegen in 1b viermaal tegen elkaar en worden er twee kampioenen gekroond. De derde uit ‘tweede klasse’ kan nadien in een even onlogisch play-off systeem Europees voetbal afdwingen (maar niet promoveren). 

Egotrippende voetballers en corrupte toplui

Al die fratsen zorgen er voor dat mijn liefde voor het voetbal serieus bekoeld is. Vijftien jaar geleden keek ik als prille tiener vol bewondering hoe Anderlecht enkele Europese grootmachten domineerde. Radzinski was mijn held. De poster van die ploeg hangt nog steeds op mijn kamer als gekoesterd jeugdsentiment. Na die campagne gingen er kapitaalkrachtige ploegen shoppen bij de Belgische recordkampioen. De volgende avonturen in de Champions League werden grote drama’s, met enkele campagnes van 0 op 18.

Jarenlang had ik een abonnement op Anderlecht. Door de schabouwelijke competitieformule en een verwend thuispubliek blijf ik daar nu weg. Ik raak steeds meer geïrriteerd als ik naar het moderne voetbal kijk: Egotrippende voetballers, zielloze stadions, corrupte toplui. Waar warme speelomgevingen plaats ruimen voor moderne constructies met loges en wifi. Welkom in het tijdperk waar spelers hun supporters bedanken via een ghostwriter op Twitter in plaats van hun fans uitgebreid te groeten.

Maatschappelijke functie

Toch ga ik nog iedere week naar het voetbal. Als één van de weinige supporters blijf ik trouw aan het noodlijdende Racing Mechelen. Vooral voor de vriendschap tussen de supporters en binnen de club zelf. En omdat dé Racing als één van de weinige clubs laveert tegen de moderne invloeden. Op OVK is het voetbal, ondanks alle problemen op en naast het veld, nog steeds een mooier verhaal dan bij Real Madrid. Helaas snijdt het moderne voetbal er zulke ploegen genadeloos uit.

racing mechelen

De schoonheid van het spelletje speelt zich voor mij achter de camera af. Mooie verhalen, beleving, clubliefde. De steward die heel zijn leven voor zijn club werkt, de vele vrijwilligers die er iedere thuiswedstrijd staan, de supporters die weken een sfeeractie voorbereiden en het hele land doorkruisen om hun helden aan te moedigen, de jeugdtrainers die op een weekavond jonge spelertjes plezier laten beleven en ze leren om in teamverband te functioneren.

Voetbal is niet van zelfingenomen vedetten die zich boven de menigte wanen. Van spelers waarbij de wereld vergaat als ze op de bank zitten. Van spelers die alleen motivatie putten uit de excessieve winstpremies. Van spelers die voor 200 euro meer zonder aarzelen hun supporters inruilen voor die met een andere sjaalkleur.

Voetbal is van de steward, de supporter, de clubspeler, de materiaalman, de jeugdspeler. Het succes van een club meet je niet op basis van het aantal prijzen maar wel of ze haar belangrijke maatschappelijke functie uitdraagt: mensen verenigen en de jeugd een leuke tijdsbesteding geven.

foto’s: Glen Deckers

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s