RSC Arrogantie

anderlecht kv mechelen

Je bent geen echte Anderlechtsupporter als je oren nooit hebben getuit na een typisch Brussels fluitconcert. Je voelt het aankomen: eerst trekt alle sfeer weg uit het stadion en na het ultieme sein van de scheids volgt er een tsunami striemend gejoel. Made in Brussels is op dat vlak een stevige referentie.

Ook Youri Tielemans is made in Brussels. Jarenlang aan geschaafd in Neerpede en het grootste talent van paars-wit sinds Vincent Kompany. Terwijl pseudo-vedette Dennis Praet mag blijven knoeien en Kara al 25 jaar probeert een bal te controleren, reserveert Hasi voor hem al twee wedstrijden een stek op de bank. Genoeg munitie voor de verwende Brusselaars om hun fluitjes tegen KV Mechelen al snel uit te testen.

Te hunner verdediging: goed voetbal is momenteel niet made in Brussels. Decennialang staat het Anderlechtlogo garant voor succes op basis van vlot combinatievoetbal. Hakjes en tierlantijntjes van vinnige voetjes.

Ook een tikkeltje arrogantie zit in het DNA van paars-wit. We are Anderlecht, wij zijn beter dan iedereen. Dat wordt soms geïllustreerd door de inferieure tegenstander te treiteren en bijvoorbeeld even op de bal te staan zoals Mbark Boussoufa ooit deed tegen Racing Genk. Elf halfgoden die dartelend over de banale tegenpartij walsen, dat is de norm. Alles onder die lat en een morrend thuispubliek loert om de hoek.

RSC Arrogantie

Aan die arrogantie heeft het huidige Anderlecht met drie sterren op de borst niets ingeboet. Roger Vanden Stock droomde in augustus luidop toen hij deze gevleugelde woorden sprak: “ik droom van een kwart- of halve finale in de Europa League.” Nog geen twee maanden later bleek FC Patattenveld met 1-0 te sterk.

Ook in de eigen competitie is Anderlecht zeer kwetsbaar. De oorzaken zijn legio: Kapitein Proto grabbelt er stelselmatig naast en reageert op de akkefietjes naast het veld als een wildeman, Defour pikt zijn wedstrijden kieskeuriger uit dan zijn bezoekjes aan de Carré, Ezekiel en Obradovic vergaten hun goede vorm in het kastje van hun ex-club en Suarez lijkt eeuwig op zoek naar zijn snedige actie. Verder is er met de komst van Kara meer dan vier miljoen besteed aan een speler die indruist tegen alle waarden waar RSC Anderlecht voor staat. Defour komt de bal zelfs vaak uit zijn voeten halen om een hopeloze diepe pas te vermijden.

Naast de ingebakken arrogantie teert Anderlecht van oudsher eerder op individuele klasse dan op teamgeest. ‘No Sweat No Glory’ was nooit een issue in het Astridpark. De supporters betalen vooral om talent te zien ballen.

In het rijk van Paul Van Himst, Rob Rensenbrink, Tomasz Razinski en zelfs Mbark Boussoufa was die arrogantie gerechtvaardigd. Vandaag eist de kwaliteit van de kern (vooral Europees) nederigheid. Arrogantie zonder de benodigde kwaliteiten is nog zieliger dan drie penalty’s missen in één match. Met een hautaine houding voetbalt deze kern zich zelfs moeiteloos in de problemen tegen Spouwen-Mopertingen.

Nummer 34

Kan Hasi die boodschap overbrengen aan zijn spelers? Hij probeert al een jaar vat te krijgen op de grillige kleedkamer. Als een basisspeler Jan en alleman torpedeert in de krant zoals Anthony Vanden Borre dat deed, lijkt de autoriteit van de trainer niet groot. Misschien heeft deze groep verwende kinderen eerder nood aan een coach met een groter palmares en meer status. Eentje waar het geluid in de kleedkamer verstomt bij zijn entree. Maar een ontslag is niet zaligmakend. En is zeker geen alibi voor het bestuur om hun wanbeleid weg te moffelen.

De Anderlechtsupporters hebben één troost: dankzij de play-offs is er niets verloren. Dit paars-wit kan mét Hasi nog altijd nummer 34 pakken waarna Roger Vanden Stock weer iets mag brabbelen over de tweede ronde van de Champions League. Want in het huidige systeem volstaat een combinatie van vorm en geluk op het einde. Tot dan moet de Belgische voetbalfan zich 30 speeldagen in stilte bezig houden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s