Imoh Ezekiel: Draag aub nooit een Anderlechtembleem op je borst

anderlecht standard

De media linken ex-Standardspeler Imoh Ezekiel aan aartsvijand Anderlecht. Voldoende aanleiding voor enkele tekens carrièreadvies.

Beste Imoh

Onze laatste ontmoeting dateert van in de play-offs. Ik zat helemaal in de nok van het stadion. Jouw rood-witte outfit vloekte met mijn paars-witte sjaal, stevig om mijn nek geknoopt. Het was warm, maar deze zweterige actie van clubliefde bezorgde de paars-witte atleten een boost. Want zo werkt voetballogica in het hoofd van een enthousiaste tifoso.

Jij voerde de aanval van Standard de Liège aan in ‘de clásico’. Althans, dat label plakt een deel van het journaille op de wedstrijd Anderlecht – Standard. Zoiets klinkt sexy in de teasers voor de wedstrijd, al verbleekt het naast het originele exemplaar, Barcelona – Real Madrid en vice versa.

Op het einde van de eerste helft werd onze embryonale band op de proef gesteld toen je clubmonument Olivier Deschacht tegen de grasmat porde. Er kregen er voor minder godslastering een ticketje naar de hel. Jouw straf was een geel karton. Tijden veranderen.

Laten we dat afspreken?

Net toen ik je actie catalogeerde onder jeugdig enthousiasme scoorde je op de daaropvolgende vrije trap. Akkoord, de paars-witte spelers keken paralytisch toe en de grijparmen van een op zijn lijn bivakkerende Silvio Proto hoefde je ook niet te vrezen. Toch viel de cool op waarmee je de gelijkmaker naar de netten navigeerde.

De seconden nadien getuigden van minder koelbloedigheid. In plaats van het doelpunt te vieren met je maats liep je naar de die-hards van Anderlecht achter de goal. Met een vingertje aan je oorlel. Bier en andere projectielen vlogen in je richting. Zoveel bierverspilling is altijd zonde, dus ik raad je aan om de volgende keer voor je eigen aanhang te paraderen. Laten we dat afspreken?

De druilerige wedstrijd kabbelde na de gelijkmaker verder. De opvoering was zo saai dat je op jacht ging naar je tweede gele kaart. Na druk solliciteren , mocht je enkele minuten vroeger gaan douchen. Gelijk had je, want op het veld viel er weinig te beleven

Voetballende paradet

Na het seizoen eiste je Qatarese werkgever je weer op en een nieuwe episode bij Standard zit niet in de pijplijn. Je koninklijke salaris en een aanzienlijk prijskaartje zijn te hoog gegrepen. Toch schrijven de kranten over een mogelijke terugkeer naar België, maar dan in het shirtje van Anderlecht. Gezien onze zorgvuldig opgebouwde band tijdens die 90 minuten voel ik me moreel verplicht om mijn carrièreadvies op te dringen.

Ik heb een hekel aan spelers die sneller van clubkleuren veranderen dan van voetbalschoenen. Ook als die huursoldaten naar Anderlecht komen. De komst van Steven Defour betekende een fikse kwaliteitsinjectie. Toch heb ik voor hem geen enkele keer mijn handen op elkaar geduwd. In Standard werd zijn standbeeld hardhandig gesloopt, in mijn paars-wit hart blijft hij de verpersoonlijking van de generatie Rouches die ons twee landstitels kostte.

Het moderne voetbal draait rond het aantal nulletjes op het maandelijkse loonbriefje. Begrijpelijk, want niemand legt zomaar een fikse loonverhoging naast zich neer. Maar een beetje fatsoen mag wel.

Wees geen voetballende paradet. Jonge supporters hebben een rolmodel nodig, de voetbalcultuur drijft op clublegendes. Het afscheid van Steven Gerard op Anfield liet niemand onberoerd. Zelfs op verplaatsing bij Chelsea kreeg de kapitein van de Reds tijdens zijn afscheidstournee een applauswissel. Dat respect is niet te koop met (paars-witte) euro’s.

Draag nooit een Anderlechtembleem op je borst. Niet omdat je zou mislukken in het Park. Niet uit wrok voor je vele doelpunten in de play-offs tegen RSCA. Maar om het greintje loyaliteit en clubliefde in het voetbal niet helemaal te verpulveren.

 

 

Groeten,

 

Nicola

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s