Laat opoffering OVK niet voor niets geweest zijn

 

Racing Mechelen

Racing is gered, maar tegen een zeer hoge prijs. Ons Oscar Vankesbeeckstadion, onze typische Engelse tribune, maakt plaats voor een resem appartementen.

De bouwonderneming IBO rijft de grond binnen en is de grote winnaar in het hele verhaal. Als het haar aanwinst weet om te vormen tot bouwgrond, levert de investering binnenkort een veelvoud op. Het bedrijf wachtte geduldig zijn kans af, zag hoe de club zich in de financiële vernieling reed en haalde gisteren haar prijs op.

Ferme deuk in clubidentiteit

De supporters verliezen hun thuis. Voor wie geen affiniteit heeft met groen-wit, lijkt dit slecht een detail. Een aanvaardbare prijs in ruil voor een levenslijn. En toch lokt de verkoop veel ontgoochelde reacties uit.

De laatste decennia konden de Racingers zich nauwelijks opwarmen met sportieve successen. Maar door de eigenheid en de traditie van de club bleven de supporters met fierheid het clubembleem dragen. Stamnummer 24 betekent iets in het Belgische voetbal. OVK speelde daar een cruciale rol in en met de nakende verhuis krijgt de clubidentiteit een ferme deuk. Zowel bij de doorgewinterde supporters als bij de jonge groen-witte garde is een toekomst zonder het Oscar Vankesbeeckstadion quasi ondenkbaar.

krc mechelen

Gisteren is het lot van OVK niet bezegeld. Net zomin hebben de onderhandelde partijen van vandaag daar schuld aan. Onrealistische doelstellingen die de financiële middelen voorbij hinkten en een schrijnend amateurisme in alle geledingen typeerden het beleid. Interne bonje drong het algemene belang naar de achtergrond. Dat mondde uit in een explosie van de schuldenberg. En resulteerde in een loodzwaar dilemma: verkopen of verdwijnen.

Langgerekt afscheid

Supporters mogen drie jaar afscheid nemen van hun trouwe metgezel. Als iemand die zijn terminale boezemvriend komt bezoeken. De realiteit is onomkeerbaar, een groot hoofdstuk in de clubgeschiedenis wordt definitief omgeslagen.

Het betekent ook een nieuw begin op een nog onbekende locatie. Eén ding is zeker: Racing Mechelen hoort thuis in Mechelen. Als het kan in de Noordelijke rand, eventueel elders binnen het grondgebied. Een veldje aanslagen in Hombeek of Walem betekent een definitieve breuk met de ziel van de club.

Racing staat voor een een cruciale periode. Een langgerekt emotionele afscheid van OVK, maar tegelijk een mogelijkheid op een rehabilitatie. Het is meteen ook de laatste kans. In verleden werden gaten in de financiën opgevuld door de verkoop van gronden. Dat is nu verleden tijd. Een nieuwe misstap betekent het onherroepelijke einde.

Gezond verstand

Zonder onze eigenheid te verloochenen, is het broodnodig om uit te groeien tot een moderne club. Geen financiële avonturen meer. Wel een hedendaagse structuur en een frisse jeugdwerking. En vooral: een beleid dat uitgaat van gezond verstand. Dat lijken de ideale bouwstenen voor een Racing 2.0

De Mechelaar moet zich weer kunnen identificeren met dé Racing, de volkse club van Mechelen. Waar het weer fijn is om naar toe te gaan, ver weg van interne vetes en bestuurlijke hommeles. Waar jongens uit de eigen streek volop hun kansen krijgen. Waar weer positivisme van afstraalt.

Dat zijn we verplicht aan het Oscar Vankesbeeckstadion. Alleen dan is de opoffering van een stukje voetbalerfgoed niet voor niets geweest.

Advertenties

2 gedachtes over “Laat opoffering OVK niet voor niets geweest zijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s