De erfenis van Marc Wilmots bij de Rode Duivels

marc wilmots

Als tricolore cultheld stuwde Marc Wilmots de Rode Duivels naar de achtste finales op het WK in 2002. De twaalfjarige versie van mezelf keek bewonderend toe.

Voor iedere wedstrijd luisterde ik dwangneurotisch naar een liedje van Sergio. De tekst mee lippend, je wist maar nooit of het geluk bracht.

Kinderhart aan diggelen

Mijn carrière op de basisschool liep ten einde. Leraars schreven met een krassend krijtje op het bord in plaats van met een stift op een Smart Board, de smartphone zat nog niet vertrouwd in mijn broekzak en het tijdperk van Facebook lag een eind voor ons.

Ik vertoefde ongeboeid op de schoolbanken. Bij de beslissende poulewedstrijd tegen Rusland seinde de directeur enkele updates door. Gelukkig maar, want het raadplegen van de app van Sporza was nog geen neurotisch trekje bij een spannende wedstrijd. Na een eindeloze les pikten we tijdens de speeltijd het slot mee. We sleepten de 3-2 zege over de meet en trokken naar de achtste finales.

Daar wachtte het grote Brazilië van Ronaldo en Rivaldo. Voor deze speciale gelegenheid plantte onze school een groot scherm neer, lessen werden geschrapt voor het hoger doel. Met een Fristi in de hand zagen we onze spelers heldhaftig de ongelijke strijd aangaan. Ons landje joeg de Brazilianen de stuipen op het lijf. Met veel geluk bleef de nul op het bord. Tot in de tweede helft het ondenkbare gebeurde.

De journalisten scherpten hun pen voor de Seleção toen Wilmots de 0-1 binnen knikte. De natie veerde recht. Maar de scheids wees niet naar de middenstip. Na een beschamend stukje theater keurde hij het doelpunt schlemielig af. Brazilë won uiteindelijk met 2-0. Een kinderhart aan diggelen. Sindsdien staat de naam Peter Prendergast in mijn geheugen gekrast.

Op automatische piloot

Wilmots zwaaide na dat tornooi af als international. Na een mislukte passage als trainer bij STVV, een kortstondig uitje in de politiek en een makelaarscarrière keerde hij in 2009 weer naar de oude stal als assistent van Dick Advocaat. Ook onder Leekens fungeerde hij als ideale praatpaal voor de talentvolle maar piepjonge Duivels.

Na de vlucht van Georges Leekens naar Brugge kreeg hij promotie. Zijn opdracht: een verzameling getalenteerde voeten smeden tot een machine die vernieling zaait in het internationale voetbal. Zijn onervarenheid bleek geen item.

Qua resultaten loste hij de verwachtingen in: een vlekkeloos parcours richting WK, een kwartfinale in Rio en na een valse start in de EK-kwalificatie staat België ook vandaag op de eerste plaats gebeiteld. Op automatische piloot vaart Team Belgium richting Frankrijk.

Gebrek aan tactische bagage

En toch is de rol van Wilmots moeilijk te overschatten. Zo goed hij als speler zijn kwaliteiten inschatte, zo hautain staat hij nu aan de zijlijn. Een egosurfende publieksmenner. Hij waant zich een hoofdrolspeler terwijl hij slechts een figurantenrol vertolkt tussen het sterrenensemble.

De laatste jaren flitsten de Rode Duivels zich voorbij minder bedeelde opponenten. Maar tegen een soliede tegenstander stokte het vaak. Wilmots reikt in zo’n situatie geen sleutel aan.

marc wilmots wk 2002

Zijn gebrek aan tactische bagage sprong ook tijdens het WK in het oog. Geen automatismen, nauwelijks vlotte combinaties en veel wrevel op het veld. Spelers leken wel 11 straatvoetballers die toevallig bij elkaar waren ingedeeld. Het resultaat: een vertraagde film waarin ieder zijn eigen ding deed.

De defensieve houding werd België bijna fataal in een groep met godbetert Rusland, Zuid-Korea en Algerije. Opponenten die enkele treden lager kamperen op de internationale ladder. Ondanks de eerste stek in de groep, wekte deze angstige tactiek tot ver buiten België verontwaardiging op.

Gelukkig troffen we in de achtste finale de VS. Zo naïef vind je ze niet op dit niveau. Niet toevallig werd het onze beste wedstrijd sinds lang. Maar met Argentinië volgde een waardemeter die de rode loper niet uitrolde. Na de 1-0 metselden Messi en co alle gaatjes dicht en slaagden we er niet één keer in om Argentinië te doen wankelen. Tot in de verdoemenis gokten we opnieuw op een klasseflits. Die kwam er niet.

Dictatoriale trekjes

Negatieve opmerkingen verwees Wilmots naar de prullenmand. Dictatoriale trekjes zijn hem niet vreemd. Critici sabelt hij neer, kritische vragen repliceert de bondscoach vaak met een venijnige ironische ondertoon. Binnen de voetbalbond filtert hij alle dissidente stemmen. Zijn opspelend ego zorgde naar verluidt voor de exit van Lieven Maesschalck.

Ook deze campagne floreert het talent maar moeizaam tegen een iet of wat degelijke tegenstander. Struikelend trok België de 0-1 zege in de laatste kwalificatiewedstrijd —-tegen Israël- over de meet. Nonchalance en een tikkeltje arrogantie slopen na een sterke start in de rangen. De Belgen zakten steeds dieper weg in de hangmat en de tweede helft deed pijn aan de ogen.

Toen hij Hazard na een uur naar de kant riep -wederom een staaltje ‘opmerkelijke’ coaching – sjokte die geërgerd naar de dugout. Het is typerend voor het gezag dat Wilmots geniet in de kleedkamer.

Wilmots dweept graag met verhalen uit zijn spelerscarrière. Hoezeer hij in het collectieve voetbalgeheugen staat gegrift, een Eden Hazard kan zich niet opwarmen bij de anekdotes van een werkpaard. Het doet zijn reputatie bij de spelers geen goed.

De bondscoach belemmert de groei van een gouden generatie. Toppers hebben nood aan een topcoach. Eentje waar het geluid in de kleedkamer verstomt bij zijn entree. Kan motiveren en tactisch tot de happy few behoort.

Deze generatie mag binnenkort mikken op eremetaal. Maar met Wilmots lijkt deze groep gedoemd voor een titel als eeuwige outsider. En dreigen zijn erfenis als speler en mijn jeugdherinnering bezoedeld te worden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s