Open brief aan burgemeester Bart Somers

Geachte heer Somers

Als burgervader weet u ongetwijfeld dat het niet goed gaat met Racing Mechelen. Door wanbeleid staat de oudste club van Mechelen op de rand van de afgrond. Het bezorgt de hondstrouwe aanhang slapeloze nachten. De angst is groot dat stamnummer 24 het einde van het jaar niet haalt.

Ambassadeur van de stad

Dat zou een drama zijn voor de Racingfamilie, maar tegelijk betekent dit ook een knauw in de uitstraling van onze stad. In de media vind je het woord ‘Mechelen’ immers het meeste terug in de sportrubriek. KV Mechelen heeft daar een groot aandeel in, maar ook Racing Mechelen is een begrip in de Belgische voetbalwereld. Zowel KV als Racing fungeren al meer dan 100 jaar als ambassadeurs van onze mooie stad.

De rivaliteit tussen Racing en KV is één van de charmes van Mechelen. Haast nergens in België leeft voetbal zo fel als in Mechelen. Deze (sportieve) strijd zit diep geworteld in de Mechelse genen. Kinderen krijgen de liefde voor rood-geel of groen-wit met de paplepel mee. Onder vrienden worden er regelmatig plaagstoten uitgedeeld. Op familiefeesten of op café is voetbal nooit veraf als gespreksonderwerp.

De club van het volk

De succesperiode van Racing Mechelen ligt al even achter ons. Maar alleen al het feit dat de huidige malaise zoveel (nationale) media-aandacht trekt, toont aan dat de club nog steeds een bepaalde allure heeft.

Groen-wit werkt vandaag haar wedstrijden af voor een trouwe achterban van +- 1000 supporters die bovendien quasi allemaal afkomstig zijn uit groot Mechelen. Bij topmatchen lokt de club tussen de 2000 en de 3000 supporters naar het Oscar Vankesbeeckstadion.

Racing vertolkt nog altijd een belangrijke rol in Mechelen. Het is de club van het volk en brengt de Mechelaars samen. In tijden waarin het verenigingsleven afkalft, is dat geen onbelangrijke functie. Racing laat individuen samen dromen en vandaag jammer genoeg collectief treuren. De club geeft ook veel jeugdspelertjes een zinvolle vrijetijdsbesteding.

Verankerd in Mechelen-Noord

Maar nu dreigen deze kinderen allemaal op straat te belanden. De toekomst van de club hangt aan een zijden draadje. Eén reddingsplan circuleerde de laatste dagen in de media. Een plan dat ondergedompeld is in mysterie en onduidelijkheid. Eén aspect is wel duidelijk: Racing Mechelen verlaat het mythische Oscar Van Kesbeeckstadion. Waar we in de toekomst onze wedstrijden moeten afwerken, is onduidelijk en blijkbaar slechts een detail.

Voor de supporters is een verhuis geen optie. Racing zou haar eigenheid volledig verliezen. Racing Mechelen is het Oscar Vankesbeeckstadion en het Oscar Vankesbeeckstadion is Racing Mechelen. De club is verankerd in Mechelen Noord. Bij een gedwongen verhuis verliest de club haar ziel. Het doodvonnis is dan met enkele jaren uitstel getekend.

Aankoop gronden door de stad

Daarom vraag ik u- met plaatsvervangende schaamte voor de beleidsmensen van de laatste 5 jaar- om de aankoop van de gronden door de stad te overwegen.

Belastinggeld dient niet om het voetbal te sponsoren. Daar ben ik me ten volle van bewust. Maar ik vraag geen blanco cheque. De stad kan de gronden immers verhuren aan Racing via erfpacht (recurrente inkomsten). Met enkele privépartners kan er overwogen worden om de site te renoveren en winkels te integreren in een nieuw complex, zoals oorspronkelijk de bedoeling was in het plan Vanhalle. Zo zou het stadsbestuur ook nieuwe inkomsten genereren. En moest het doek daarna toch vallen, kan de stad de grond verkopen en haar investering recupereren.

De gemeenteraad mag strenge voorwaarden opleggen: het ontslag van het bestuur, het opdoeken van de vzw, een modern organigram, een groot deel van het bedrag investeren in de jeugd, …

Ik besef dat dit geen evidente beslissing is. Maar ik zou u dit niet vragen als ik een andere optie zag. Alleen deze piste lijkt de club van de ondergang te kunnen redden.

KV Mechelen zat 10 jaar geleden in hetzelfde schuitje. Zij hebben, mede dankzij de hulp van de stad, hun zaakjes op orde gekregen en zijn nu een stabiele club. (EDIT: ik doel op de aankoop van het stadion door de stad, weliswaar pas jaren later. Maar zo kon KV Mechelen op dezelfde locatie blijven voetballen.) Hopelijk krijgen wij ook een tweede kans. De huidige malaise is niet de schuld van de supporters. Maar zij zijn vandaag wel de grote dupe. Alleen al voor de hondstrouwe achterban mag dit stukje voetbalerfgoed nooit verdwijnen.

 

Met vriendelijke groeten

 

Een bezorgde Racingsupporter,

 

Nicola Neefs.

Advertenties

2 gedachtes over “Open brief aan burgemeester Bart Somers

 1. Beste,

  Mooie tekst maar jammer genoeg neem je een loopje met de waarheid!
  Uw laatste alinea over K.V.Mechelen klopt van geen kanten.
  De stad heeft voor KV Mechelen tijdens de redding helemaal niets gedaan, mede met het feit dat de stad er altijd vanuit is gegaan dat al je aan ploeg A iets geeft, ploeg B ook recht heeft op dat zelfde bedrag.
  Uiteraard hoop ik dat RCM kan blijven verder bestaan en wens ik jullie veel succes met het verder verloop. Hopelijk wordt er een degelijke en betrouwbare oplossing gevonden.

  Mvg
  Dirk

 2. Beste Dirk,

  Ik had de laatste alinea misschien wat duidelijker moeten formuleren. Ik doel op de aankoop van het stadion door de stad, die de grond daarna voor 99 jaar in erfpacht gaf aan KV Mechelen. Dat was weliswaar pas jaren later.

  Hoe dan ook is die laatste alinea niet de essentie van mijn brief. Ik hoop vooral op een concreet reddingsplan voor Racing waarin de club haar eigenheid behoudt. Gisteren is de eerste veldslag gewonnen, maar het moeilijke werk begint vandaag pas.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s